Можете ли сам да монтирате водонагревател в дома си? Как се извършва самостоятелен монтаж на бойлер. Какво е нужно за монтажа на бойлер?

  Избрали сте и сте закупили бойлер за семейството си и се чудите - ще можете ли да го монтирате сам или все пак да извикате техник. Не се плашете, водонагревателят е просто голям чайник, който нагрява водата с помощта на електрически нагревател. 
Изберете място за него съобразно габаритите на избрания бойлер. После се заемете с измерването на закрепващите елементи на задната страна на водонагревателя (които са 2 или 4)  и маркиране на местата, където ще се намират отверстията за дюбелите. И веднага искам да отбележа, че е необходимо много внимателно да огледате разположението на закрепващите елементи, защото в 9 от 10 случая бойлерът е закрепен в някаква степен накриво и това не зависи от марката на водонагревателя - винаги са налице някакви отклонения, които просто трябва да с вземат предвид при измерването.
Ако мястото където ще бъде поставен водонагревателя е облицовано с плочки пропоръчително е да закупите специална бургия, наподобяваща копие, която ще ви помогне да запазите плочките цели, без пукнатини и наранявания. След това подберете диаметъра на бургията, с която ще пробиете дупките за дюбелите (те се предоставят в комплект с водонагревателя, а може и да се закупят в железарските магазини, като предварително се информирате от продавача за каква тежест за изчислени). 
Пробили сте дупките и сте поставили водонагревателя на стената, сега  трябва да подсигурите подаването към бойлера на студената вода и отвеждането на горещата.
Тоест нужно е след водомера за студената вода и обратния клапан  да вмъкнете тройник и да го свържете с тръба (най-често PVC). Тръбата от своя страна се свързва с водонагревателя (отвора, белязан със синьо, който по принцип винаги се намира отдясно).
Между белязания със синьо отвор на бойлера (с предварително намотани кълчища) и РVC-тръбата се разполагат предпазно-изпускателен клапан( вж. приложената снимка), който най-често върви в комплект с бойлера и спирателен кран ( вж. приложената снимка). Или реда на сврързване е следният:
Водомер за студена вода - обратен клапан - тройник - РVC-тръба - предпазно-изпускателен клапан - спирателен кран - белязан със синьо отвор на бойлера.
Между другото не е задължително спирателния кранът да се постави непосредствено до бойлера - може и след тройника.
Вариантът за горещата вода е същият, но без предпазно-изпускателния клапан. Има обаче един ВАЖЕН МОМЕНТ. Ако нямате гореща вода, въпреки че крана е отворен, това значи, че нагрятата от вашия бойлер вода изтича към съседите ви, поради липсата на обратен клапан след крана за горещата вода или водомера.
В случай, че решите да ползвате бойлера постоянно, може да премахнете крана за горещата вода.
Еще един важен момент. На предпазно-изпускателния клапан има малък щуцер, на който трябва да се надене прозрачна еластична тръбичка, подобна на тези, които се ползват в болниците при системите за вливане. Такива се продават на пазара на метър. Така че единият край се нахлузва на предпазно-изпускателния клапан, а другият се вкарва в канализацията, ако има такава възможност. Това може да се осъществи по няколко начина:
*да се пробие малка дупка в горната част на хоризонталната канализация, да се вкара тръбичката в нея и да се измаже отгоре със силикон.
* да се провеси и прикрепи тръбичката към фаянсовите плочки на стената със скоч-лента и внимателно се вкара в казанчето на тоалетната чиния или в отвора на приливника на ваната.
Вариантите наистина са много, трябва да се ориентирате намясто. И разбира се всички тези варианти са в случай, че сте решили да поставите бойлер, след като ремонтът в жилището вече е направен. 
За монтажа на водонагревателя се необходими следните инструменти:
Бормашина
Дрелка или преходник към бормашината за бургиите
Бургия за плочки
Тръбен ключ  2 бр. (вж. приложената снимка)
Ключ тип "френски" 1 бр. (вж. приложената снимка)
Ъглошлайф (може да ви потрябва)
Ролетка и молив
Бургия за бетон
Кълчища
Калибратор (за PVC-тръби)
Ножици (за PVC-тръби)

Водопроводна тръба (PVC, полипропиленова, медна или някаква друга)

Материали за монтажа:
Спирателен кран  2 бр. (вж. приложената снимка)
Тройник 2 бр.
Муфи за свързване на тръби 4 бр.
Предпазно-изпускателен клапан
Нипел 2-4 бр.
Еластична тръбичка

В зависимост от ситуацията може да ви потрябват допълнителни материали и инструменти.
Ако решите, че е много сложно, че никога не сте се захващали с подобно нещо, или пък не ви се иска да закупите някои от монтажните инструменти, които няма да си ви необходими в бъдеще, тогава извикайте техник - нас, например - ние с радост ще ви посетим и монтираме водонагревателя.
НАЧАЛО       

УСЛУГИ       

ЦЕНИ       

КОНТАКТИ       

спирателен кран
предпазно изпускателен клапан

обратен клапан
лого ремонти софия
Р Е М О Н Т И
С О Ф И Я
качествен
      
ремонт на
      
ниска цена!
      
0876 317 160
за въпроси
позвънете ни!
НАЧАЛО     |     УСЛУГИ     |     ЦЕНИ     |     КОНТАКТИ
Copyright 2012. All Rights Reserved. www.remonti-sofia.com

монтаж бойлер
тръбен ключ
ключ тип
обратен клапан
предпазно изпускателен клапан
спирателен кран