Как да подобрите енергийната ефективност на дома си?

Създаването на енергийно ефективен дом е полезно не само за околната среда, но и за вашия портфейл. С предприемането само на няколко прости стъпки, можете да намалите потреблението си и сметките си за енергия, като по този начин ще направите своя принос за по-зелена планета. Тук ще обсъдим как да подобрите енергийната ефективност на вашия дом с помощта на различни техники и системи.

Кога са ви нужни майстори?

Някои решения можете да имплементирате сами, когато прецените. Но услугите на професионалисти са препоръчителни, ако става дума за саниране на жилище и една от следните дейности:

  • външно изолиране на постройката – тази инвестиция ще помогне за намаляване на потреблението на отопление и ще подобри енергийната ефективност на дома ви;
  • подмяна на дограма – неефективната дограма ще доведе до значителни загуби на енергия, особено през зимните месеци;
  • инсталиране на соларни панели – те преобразуват слънчевата светлина в електричество и могат да помогнат за компенсиране на потреблението ви от мрежата.

Чрез прилагането на тези решения ще намалите нужния ток до минимум, а по този начин ще спестите пари и ще допринесете за по-устойчиво бъдеще на нашата планета.

Какво може да направите веднага?

Заменете традиционните електрически крушки с нажежаема жичка с енергоспестяващи LED или CFL алтернативи. Тези крушки консумират по-малко енергия и имат по-дълъг живот, като намаляват общото ви потребление и разходите за поддръжка.

Програмируемите термостати и системите за интелигентен дом могат да помогнат за по-ефективното регулиране на вашето отопление. Задайте оптимални температури за различните часове на деня и заложете на зоново отопление или охлаждане, за да се съсредоточите върху най-използваните места във вашия дом. Това ще помогне за намаляване на общото ви потребление и ще подобри ефективността.

По-старите уреди са склонни да консумират повече енергия от съвременната техника. Помислете за обновяване на вашата отоплителна система, климатик и други устройства с висока консумация на енергия с енергийно ефективни модели. Търсете уреди с висок клас на енергоспестяване, тъй като те са предназначени да намалят консумацията, без да жертват производителността. 

Консумацията на вода също влияе на енергийната ефективност, особено когато става въпрос за отопление на вода за душове и уреди. Инсталирайте душове с ниска струя, за да намалите потреблението на вода. Освен това обмислете използването на слънчев бойлер или термопомпа, за да затоплите водата си по-ефективно.

Как се постига максимална ефективност?

Най-добри резултати в енергийната ефективност са видими след ремонтна дейност по жилището. Правилната изолация е необходима, за да се сведат до минимум топлинните загуби през зимата и да се поддържа комфортна температура във вашия дом. Използвайте материали, като стиропор, фибран или пяна за пръскане, за да изолирате стените, тавана и мазето. 

Проверете вашите прозорци и врати за пролуки или пукнатини и ги запечатайте с лепило за атмосферни влияния или уплътнител. Помислете за подмяна и монтиране на прозорци с двоен или троен стъклопакет, които осигуряват по-добра изолация и контрол на температурата.

Слънчевите панели са отлична инвестиция за дългосрочно спестяване на енергия, ако живеете в къща и разполагате с покривна площ. Първоначалната инвестиция може да бъде скъпа, но потенциалните спестявания в дългосрочен план ще доведат до подобряване на енергийната ефективност на вашия дом.

Вашият коментар